Omgeving

Wilgenheerd is een uitstekende uitvalsbasis voor een bezoek aan Noordwest Groningen, van oudsher een vooruitstrevend landbouwgebied. Momenteel vindt u er vooral moderne akkerbouwbedrijven waar de pootaardappel een belangrijk gewas is naast graan, suikerbieten en uien. Tegenwoordig geven ook tulpenvelden het gebied in het voorjaar kleur. Naast akkerbouw vindt u tevens enkele grote melkveebedrijven in Noordwest Groningen.

De kleine authentieke dorpen zijn hoog en droog gebouwd op wierden, en liggen met hun oude kerken en molens als parels verspreid in het ruime en open landschap. Het schitterende Nationaal Park Lauwersmeer is op 20 km afstand, evenals de gezellige stad Groningen, waar u beslist een bezoekje aan het Groninger Museum moet brengen en een wandeling door de binnenstad moet maken. Ook een uitstapje naar het oude friese stadje Dokkum is meer dan de moeite waard. Vanuit Lauwersoog vertrekt de veerboot naar het mooie, autovrije waddeneiland Schiermonnikoog.

Uniek is natuurlijk het waddengebied, aan de rand van Noord Groningen! Onderdeel van het Wereldergoed Waddenzee. Een bezoek aan de zeedijk, de robuuste scheiding tussen zoet en zout, tussen landbouwgronden en het wad met zijn kweldergronden, mag dan ook niet ontbreken bij uw bezoek aan deze streek. Het Lauwersmeergebied en de kwelders zijn een eldorado voor de vogelliefhebber. Pieterburen, het Waddendorp bij uitstek nodigt uit tot een bezoek aan het wad en aan de zeehondencreche. Maar ook het voormalige vissersdorp Zoutkamp mag u niet missen!

Noord West Groningen heeft de toerist veel te bieden, zowel wat betreft  natuur en cultuur (denk aan de borg Verhildersum) als ook culinair valt er veel te genieten. U kunt het gebied natuurlijk met de auto verkennen, maar de vele mooie fietspaden maken een tocht over het Groninger land ook tot een waar genoegen. En zelfs met de boot kunt u vele dorpen bereiken via de vele Maren die het landschap doorsnijden.