Omgeving

Landgoed Wilgenheerd is een uitstekende uitvalsbasis voor een bezoek aan het Hogeland. 

De kleine authentieke dorpen zijn hoog en droog gebouwd op wierden. Ze liggen met hun oude kerken en molens verspreid in het ruime open landschap met aardappel-, suikerbieten- en graanvelden. Het schitterende Nationaal Park Lauwersmeer en Nationaal Landschap Middag-Humsterland zijn dichtbij, evenals de gezellige stad Groningen. Een bezoek aan het Groninger Museum of een stadswandeling door de binnenstad zijn absolute aanraders. Ook een uitstapje naar het oude friese stadje Dokkum is meer dan de moeite waard. Vanuit Lauwersoog vertrekt de veerboot naar het mooie, autovrije waddeneiland Schiermonnikoog.

Uniek is natuurlijk het waddengebied, aan de rand van Noord Groningen! Onderdeel van  Unesco werelderfgoed. Een bezoek aan de zeedijk, de robuuste scheiding tussen zoet en zout, tussen landbouwgronden en het Wad met zijn kweldergronden, mag dan ook niet ontbreken bij uw bezoek aan deze streek. Het Lauwersmeergebied en de kwelders zijn een eldorado voor de vogelliefhebber. Het bekende dorp Pieterburen nodigt uit tot een wandeling over het Wad en een bezoek aan de zeehondencreche. Maar ook het voormalige vissersdorp Zoutkamp mag u niet missen!

Het Hogeland heeft de toerist veel te bieden op cultureel gebied; leuke concerten in sfeervolle kerkjes, galeries en borgen zoals Verhildersum.  U kunt het gebied natuurlijk met de auto verkennen, maar de vele mooie fietspaden maken een tocht over het Groninger land ook tot een waar genoegen. Vanuit Wilgenheerd start een uitgebreid wandelnetwerk.  Met de boot kunt u vele dorpen bereiken via de vele Maren die het landschap doorsnijden. We hebben veel  leuke suggesties voor u!